با توجه به پویایی و پیچیدگی شرایط و محیط کسب و کار امروزی ،داشتن و به کارگیری تفکرات و رفتار کارآفرینانه و ایجاد سازمان های کارآفرین بر کسی پوشیده نیست. سازمان های عصر حاضر به کارآفرینی سازمانی به دلیل نقشی که در کسب مزیت رقابتی پایدار از طریق؛ نوآوری، مخاطره پذیری و نوسازی استراتژیک برای سازمانها ایفا می کند، توجه خاصی داشته اند. با توجه به اینکه فراهم سازی شرایط برای اجرای ابعاد فوق توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده؛ هدف این پژوهش آن است که با رویکردی جامع به شناسایی و اولویت بندی عوامل تاثیر گذار بر کارآفرینی سازمانی در صنایع غذایی بپردازد. کارآفرینی سازمانی می تواند فرصت های خلق ارزش جدید در صنایع غذایی را شناسایی و توسعه دهد. جامعه آماری اول این پژوهش شامل 714 نفر از مدیران، متخصصان و کارشناسان شرکت های کارآفرین در صنایع غذایی بهروز، زمزم، پاک، گلستان و محسن می باشد؛ که با فرمول کوکران 250 نفر به شیوه تصادفی ساده به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. جامعه آماری دوم نیز برای اولویت بندی عوامل تعداد 16 نفر از صاحب نظران و اساتید مدیریت کارآفرینی دانشگاهها می باشند. ابزار اصلی مورد استفاده در این تحقیق برای گردآوری داده ها پرسشنامه است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ شیوه اجرا توصیفی – همبستگی است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های مدل یابی معادلات ساختاری و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی استفاده شده است. نتایج بررسی نشان می دهد که چهار دسته عوامل؛ سازمانی، فردی، استراتژیک و محیطی تاثیر مثبتی بر کارآفرینی سازمانی در شرکت های کارآفرین در صنایع غذایی دارند و در ضمن عوامل سازمانی از اهمیت بیشتری در این رابطه برخوردارند.
According to the dynamism and complexity of today's business environment, the importance of applying entrepreneurial thinking and actions and creating entrepreneurial organizations is evident. Nowadays, organizations have particular considerations to corporate entrepreneurship due to its role in gaining sustainable competitive advantage through innovation, risk taking and strategic renewal of organizations. With regard to the fact that providing conditions for implementation of extra dimensions has attracted the attention of many researchers, the purpose of this study was with a comprehensive approach to identify and prioritize the factors affecting corporate entrepreneurship in food industries. CE can identify and develop value creation opportunities in the food industry. The first statistical population of this research consisted of 714 participants including executives, professionals and entrepreneurial organizationexperts in the food industries of Behrouz, Zamzam, Pak, Golestan, Mohsen, which have been selected as sample in random, according to Cochran Formula 250. The second statistical population was selected within 16 experts and professors of entrepreneurship management in universities to prioritize the factors. The research is applicable in aim, and descriptive-correlative in conduction. The Structural Equation Modeling and Fuzzy Hierarchy Analyze process techniques were used to analyze information. The results show that the four organizational, individual, strategic and environmental factors have positive effects on corporate entrepreneurship in entrepreneurial companies in the food industry and the fact that organizational factors are more important in this regard.
خروج نیروهای دانشی، یکی از مهم ترین کانالهای از دست دادن دانش در سازمانها می باشد. با توجه به اهمیت فوق العاده دانش و حفظ آن بخصوص برای سازمانهای دانش محور، نیاز به اخذ رویکردی برای محاسبه شدت ریسک از دست رفتن دانش ناشی از کانال بازنشستگی و همچنین کانال ترک خدمت داوطلبانه وجود دارد. علاوه بر این ارائه راهکارهایی برای حفظ نیروهای دانشی نیز می تواند منجر به حفظ دانش سازمانی برای مدت زمان بیشتری گردد. این پژوهش پس از بررسی مدلهای مختلف در رابطه با ریسک از دست رفتن دانش به ارائه چارچوبی برای تحلیل ریسک از دست رفتن دانش پرداخته است. چارچوب ارائه شده پس از مصاحبه با 20 نفر از خبرگان دانشگاهی و سازمانی تایید شده و بر روی 28 نفر از نیروهای دانشی شاغل در یکی از سازمانهای دانش محور دولتی مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش حاضر از نظر جمع آوری اطلاعات پیمایشی بوده و از آمار توصیفی و ماتریس ریسک برای تحلیل داده ها بهره گرفته است. نتایج نشان می دهد که چارچوب پیشنهادی می تواند شدت ریسک از دست رفتن دانش ناشی از خروج نیروهای دانشی را ارزیابی نموده و عوامل و راهکارهای مناسبی در رابطه با حفظ نیروهای دانشی ارائه دهد.
One of the most important channels for losing knowledge in organizations is knowledge workers turnover. Knowledge workers are those whose information and knowledge are their work foundation. Knowledge workers turnover can lead to the loss of knowledge and hence losing competitive advantage. Due to extra importance of knowledge for knowledge-based organizations, the need for taking an approach for assessing knowledge loss risk causing by knowledge workers turnover through voluntary turnover and retirement is necessary. In addition, providing suggestions for preventing knowledge workers voluntary turnover can keep organizational knowledge for a long time. This paper presents a framework for knowledge loss risk analysis, after reviewing different knowledge loss risk assessment models. The proposed framework was confirmed after interviewing with 20 academic and business experts. The proposed framework has been examined within a public knowledge-based organization and on 28 knowledge workers. This research utilizes survey for gathering data and descriptive statistics and risk matrix for analyzing results
سازمان به مثابه یک موجود زنده، گاه دچار جوی شرنگ آلود می شود. از آنجا که چنین جوی، آبستن پیامدهای کژکارکردی برای اعضای سازمان است، شناسایی ابعاد و مؤلفه های شکل دهنده و نیز تدوین ابزاری برای سنجش آن بایسته است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف تدوین و اعتباریابی پرسشنامه ای برای سنجش جو شرنگ آلود سازمان انجام شده است. به این منظور، نخست از دل پیشینة نظری، ابعاد و مؤلفه هایی برای آن شناسایی شدند. در ادامه، پرسشنامة اولیه ای تدوین و پس از اطمینان از سازگاری درونی، بین نمونه 600 نفری از کارکنان سازمانهای اجرایی ارسنجان، سعادت شهر و مرودشت، به صورت طبقه ای نامتناسب توزیع شد. برای بررسی مقدماتی روایی سازة سنجه، از تجزیة مؤلفههای اصلی و به منظور اجتناب از تهدید واریانس مشترک، آزمون یک عاملی هارمن اجرا شد. برای اعتبارسنجی پرسشنامه، پایاییهای ثبات و همسنگ و رواییهای همگرا و واگرا با استفاده از نرم افزارهای PSS، Amos Graphics و Smart PLS ارزیابی شدند. نتیجة پژوهش به تأیید ابعاد ساختار فیزیکی شرنگ آلود، روابط بین فردی شرنگ آلود، نظام شرنگ آلود پاداش و جبران خدمت و رهبری زهرآگین انجامید. سنجة نهایی پرسشنامه ای 57 گویه ای بر مبنای مقیاس طیف پنج گزینهای لیکرت بود.
Sometimes the climate of organization, as an organism, is impregnated to toxicity. Since this kind of climate conveys dysfunctional consequences to organization members, it is requisite to explore the dimensions and components of such a climate and also to develop an instrument to measure it. Thus, the aim of this paper is to develop and validate a questionnaire for measuring organizational toxic climate. In this regard, after studying literature, dimensions and components of mentioned concept were explored. Then a primary questionnaire was developed and after confirming its internal consistency distributed among 600 employees of administrative organizations in Arsanjan, Saadt-Shahr, and Marvdasht based on disproportionate stratified sampling. In order to test the primary validity of measure and avoid the threat of common method variance, exploratory factor analysis and Harman single-factor test were deployed respectively. To validate the questionnaire, stability and equivalence reliability and convergent and divergent validity were assessed. SPSS, Smart PLS, and Amos Graphics, were also uesd. As a result, the toxic physical structure, toxic interpersonal communication, toxic reward, reputation system, and toxic leadership were confirmed as the dimensions of toxic organizational climate. The final measure was a 5 point Likertquestionnaire with 57-items.
در کارخانه فولاد آلیاژی یزد با توجه به حجم بالای تولید و تعداد زیاد کارکنان، شایستگی های مدیران اهمیت دو چندانی دارد. آسیب های مالی و جانی ناشی از سوانح صنعتی در این کارخانه، توجه به شایستگی های ایمنی صنعتی در مدیریت شایستگی را به ضرورتی انکار ناپذیر تبدیل کرده است. در این تحقیق با استفاده از مدل شایستگی ایمنی ارائه شده توسط چانگ و همکاران به بررسی و تبیین شایستگیهای کلیدی ایمنی صنعتی مدیران در کارخانه فولاد آلیاژی پرداخته شده است. در این تحقیق از روش نمونه گیری تئوری جهت جمع آوری داده ها استفاده شده است. بر همین اساس پرسشنامه تهیه شده جهت تعیین اولویت مؤلفههای شایستگی مطرح در مدل، بین 10 نفر از مدیران و متصدیان ایمنی صنعتی این کارخانه توزیع و جمعآوری شد. جهت تحلیل دادهها و تعیین اولیویتها از روش تصمیمگیری چندمعیاره فازی مبتنی بر تئوری چشمانداز معروف به تودیم فازی بهره گرفته شد. مطابق با نتایج حاصل از تحقیق، مؤلفههای توانایی شناخت خطرات اجتماعی و روانی، مدیریت پروژه ایمنی و توانایی شناخت خطرات زیستمحیطی، به ترتیب در اولویت برنامهریزی قرار گرفت. نتایج تحقیق میتواند مدیران این کارخانه را در تدوین برنامههای آموزشی جهت ارتقای شایستگی های ایمنی کمک کند.
In Yazd Alloy Steel Corporation, due to high volume production and number of employees, management competency is important. Moreover, according to the effect of financial and physical damages due industrial accident on company performance, attention to safety management competency have been so necessary. In this study, using the model that proposed by Chang et al. key competencies of the industrial safety managers have been investigated. Theory sampling has been used to collect data. Therefore to determine the priority of competencies the questionnaires were distributed between 10 safety , health and environment directors and based on Fuzzy Prospect Theory, Multi Attribute Decision Making called Fuzzy Todim, data has been analysed. According to the research results , the ability to identify the social and psychological risks , project management, health and safety and environment, the ability to identify environmental risks have preference in order to planning for enhancement. The results can help the factory managers in developing training programs to upgrade the skills of staff safety , health and environment.
نیروی انسانی توانمند یکی از منابع مهم و اساسی سازمانها قلمداد میشود و سازمانها برای رسیدن به اهداف، نیازمند نیروی انسانی کارآمد هستند. به دلیل نرخ بالای پویایی محیط در محیطهای رقابتی پیشنهاد میشود که انعطافپذیری کارکنان میتواند به عنوان مکانیسمی جهت روشن شدن رابطه بین دو متغیر اقدامات مدیریت منابع انسانی تعهد محور و مزیت رقابتی باشد. در این پژوهش تاثیر اقدامات مدیریت منابع انسانی تعهد محور بر انعطاف-پذیری منابع انسانی و مزیت رقابتی با نقش تعدیلکننده پویایی محیط بررسی شده است.روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی بوده و دادهها از طریق پرسشنامه گردآوری شده است. جامعه آماری تحقیق را شرکتهای تولیدی استان خوزستان تشکیل میدهند. نمونهی آماری این پژوهش، شامل 100 شرکت تولیدی بزرگ استان خوزستان بوده است و برای تحلیل دادهها از مدلسازی معادات ساختاری و الگوریتم حداقل مربعات جزئی (PLS) استفاده شده است. روایی تحقیق به روش اعتبار محتوا و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که اقدامات مدیریت منابع انسانی تعهد محور از طریق انعطافپذیری منابع انسانی بر مزیت رقابتی تاثیر دارد. ولی نقش تعدیلکنندگی پویایی محیطی در رابطه بین انعطافپذیری منابع انسانی و مزیت رقابتی در شرکتهای تولیدی، مورد تایید قرار نگرفت.
Capable human resourceisan important source ofin organizations, and organizations need efficient human resoures to acliveve their golas. Due to the increasing rate of dynamism in competitive environments it isrecommended that measures of employee adaptability be included as a mechanism that may be relevanct of HCM to firm competitiveness. The present study attempts to explore the impact of High Commitment human resource management on competitive advantage and human resource flexibility with the moderating role of the dynamics of the environment. This is a descriptive study of the practical purpose. The target population included 540 managers of manufacturing companies and polymeric materials and chemical products in Khuzestan province, which is the sample size of 226 persons for the study. On a sample of 100 Productive firms, the study’s results confirm that HCM influences Competitive Advantage through its impact on the firm’s human resource (HR) flexibility. Moderating role of environmental dynamism was not approved in the relationship between human resource flexibility and competitive advantage in Productive Firms.
در این پژوهش ، هدف اصلی شناسایی و اثبات رابطه بین عوامل موثر و موفقیت سیستم های مدیریت منابع انسانی الکترونیک می باشد. در همین راستا ، محقق با مطالعه ادبیات مربوطه و جمع اوری شاخصه ها ، انها را در قالب چهار گروه عوامل تکنولوژیکی ، سازمانی ، رفتاری و محیطی دسته بندی کرده است . جامعه آماری این پژوهش ، متخصصان و کارکنان بخش منابع انسانی شرکت های خریداری کننده نرم افزارهای مدیریت منابع انسانی الکترونیک شرکت همکاران سیستم در سطح شهر تهران می باشد. فرایند نمونه گیری از جامعه آماری ذکر شده انجام شده و حجم نمونه 297 نفر براورد شد. روش تحقیق در این پژوهش، روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. جهت جمع اوری داده ها از یک پرسشنامه محقق ساخته 43 سوالی استفاده شده است. در نهایت 270 پرسشنامه جمع آوری و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج حاکی از این است که بین این عوامل چهارگانه و موفقیت سیستم های مدیریت منابع انسانی الکترونیک رابطه معنا دار وجود دارد و عوامل رفتاری دارای بالاترین ضریب اهمیت می باشند.
The field of electronic human resoures has turned out to be an importantfield in organization and particularly in human resoures of organizations in recent years. In this study, the main objective is to identify and demonstrate the relationship between factors and the success of electronic human resource management systems. In this regard, literature on this topic is studied and collecting indicators have been classified them into four groups of technological, organizational, behavioral, and environmental factors. The statistical population of this study is HR professionals and employees of companies that bought e-HRM software from System Group in Tehran. The sampling process was done and sample size of 297 was estimated. The method of research in this study is descriptive/survey. For data collection, a questionnaire of 43 items used. Finally, 270 questionnares were gathered and analyzed with LISREL and SPSS softwares. the result show that there is a significant relationship between factors and success of electronic human resources management systems.